RTOtheek

In de RTOtheek zijn boeken en folders over allerlei aan kanker gerelateerde onderwerpen te vinden. Het merendeel ervan wordt uitgeleend zodat u de informatie thuis rustig kunt doornemen. Natuurlijk mag u ook in ons inloophuis met een kopje koffie of thee een boek komen lezen!
Loop gerust binnen, we zijn er iedere dinsdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Informatie over kanker wordt vaak snel achterhaald door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van therapieën en/of geneeswijzen. Gelukkig is veel informatie digitaal beschikbaar.

Enkele organisaties:
https://ayazorgnetwerk.nl/
Wat is AYA-zorg?
AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg is ‘patiënt-centered & nurse-led’ georganiseerd en gaat uit van een integrale, holistische zorgvisie en focust op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker.

www.NFk  De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van negentien kankerpatiëntenorganisaties.

KWF.nl/kanker  Een ziekte die ons allemaal raakt, informatie over kanker en al zijn soorten van A-Z.

kanker.nl/  Informatie, behandelingen en gevolgen van kanker. Ervaringen van anderen. Hulp en ondersteuning. Waar kunt u terecht (verwijsgids). Stel uw vraag of zoek hulp.

Wat minder snel verandert zijn de processen die we als patiënt doorlopen. Vanaf het moment van vaststelling, via het behandelproces naar genezing/beheersing tot het traject na kanker. Daar komt nog bij dat ieder mens uniek is waardoor elk proces op een andere manier wordt ondergaan of beleefd. Voor diegene die graag een boek ter hand nemen volgen hierna een aantal titels uit het bijna onuitputtelijke aanbod.

Enkele boeken:

‘Man op de mammapoli’ (Jaap Luikenaar); Dit boek gaat over mijn eigen ervaringen tijdens en (vooral na) de borstkankerbehandeling van mijn vrouw Helma. Ook heb ik andere borstkankerpatiënten geïnterviewd. Terwijl over borstkanker zelf veel (ervarings-)verhalen en boeken zijn geschreven, blijft de partner veelal onbesproken/onbeschreven. Vaak ook omdat-ie zichzelf niet in de schijnwerper wil zetten en de aandacht richt op ‘zijn patiënt’.

Helaas heb ik wat te vertellen (Roos Jelier); de veelbewogen tijd van een jonge vrouw die na maanden van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, de diagnose krijgt: ziekte van Hodgkin, ofwel lymfklierkanker. Het vervolg….. een spannende, tijd waarin Roos een lange reeks chemo’s moet ondergaan en haar leven volledig in het teken van de ziekte komt te staan.

Gevoel voor tumor: een handleiding voor kanker zonder taboes (Verdievel, Leander);  een boek zonder taboes, dat je met veel humor door de wervelwind aan emoties loodst die kanker met zich meebrengt. Een boek dat u op donkere momenten laat lachen en op andere momenten doet vloeken. Een boek boordevol situaties dat u en uw omgeving zult herkennen.

Handboek voor overlevers van kanker (Jeroen ter Lingen); in het boek voor overlevers van kanker vertellen zij en andere (ervarings-)deskundigen vrijmoedig over hun ervaringen en geven praktisch adviezen.

Ik mag nog even…(Marijke de Haan-Bastiaans); over kanker, veranderingen, nieuwe horizonnen, herinneringen, steun en liefde, knopjes omdraaien, brokstukken bij elkaar rapen en wat verder zo naar boven komt.

Werken na kanker (Thouris); de auteurs van dit boek hebben een goed beeld gegeven over wat nodig is om na kanker het werk weer op te pakken, met concrete tips en voorbeelden. Het boek geeft inzicht in rechten en plichten, laat zien wat kankerpatiënten zelf kunnen doen en wat ze van hun werkgever mogen verwachten.

Als kanker je raakt (Arie van der Veer & Rita Renema-Mentink); elk mens ervaart kanker op zijn of haar eigen manier, maar een groot aantal dingen is bij een ieder hetzelfde. Angst, moeite om het leven weer op te pakken. Dit boek deelt de ervaringen van patiënten, om te helpen bij die vragen die in het ziekenhuis minder bespreekbaar zijn. Aan dit unieke boek werken onder meer oncologen, psychologen en theologen mee. Het geeft een kijk in de harten van doctoren en patiënten. Iedereen schrijft over zijn of haar eigen vragen, beleving en moeiten.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:

Ad van Heijst
Coördinator RTO-Inloophuis
06 3808 9255
rtoinloophuis@gmail.com